A rotavírusról

Mi a rotavírus?

A rotavírus egy erősen fertőző kórokozó, amely a csecsemőknél és a kisgyermekeknél előforduló heveny hányás és hasmenés egyik leggyakoribb oka. A gyermekek többsége 5 éves koráig átesik rotavírus-fertőzésen, emiatt sok édesanya hajlamos jelentéktelen gyerekbetegségnek tekinteni.

Ez azonban tévedés: ebben a korosztályban a kórházi kezelést igénylő hasmenéses betegségek oka legtöbbször éppen a rotavírus.

A rotavírus-fertőzés gyakori betegség, és komoly veszélyt jelenthet a gyermekekre. Gyors terjedése és ellenálló képessége miatt rendkívül nehéz elkerülni; a betegség tünetei olyan erősek lehetnek, hogy akár kórházi kezelésre is szükség lehet.

Ráadásul a legkisebbek vannak a leginkább veszélyben: A világ fejlett országaiban a rotavírus fertőzések 65%-a 1 évnél fiatalabb gyermekeket érint, mivel az ő immunrendszerük kevésbé ellenálló a kórokozóval szemben. Minél fiatalabb korban éri őket az első fertőzés, annál nagyobb a kiszáradás, és ennek következményeként, a kórházi kezelés esélye. A Magyarországon rotavírus okozta betegség miatt az 5 éven aluli, kórházba kerülő gyermekek több mint 60 százaléka 24 hónaposnál fiatalabb, 3 százalékuk szorul intenzív osztályon ellátásra, és átlagosan több mint 5 napot töltenek a kórházban.

Életünk során többször is áteshetünk rotavírus-fertőzésen, azonban két átvészelt fertőzés után, már nagy valószínűséggel nem lesz súlyos, kórházi kezelést igénylő rotavírus-fertőzésünk.

Hogyan terjed a rotavírus?

Gyakori tévhit, hogy a rotavírus tipikusan koszos, rendezetlen környezetben terjed. Ez nem így van: a rotavírus gyakorlatilag bárhol jelen lehet a gyermeke körül.

 

A rotavírus leginkább a fertőzött széklettel szennyezett tárgyakról, kézről, játékokról juthat be a gyermek szervezetébe, de akár a levegő porszemcséire tapadt vírust be is lélegezhetjük, ill. leírtak már fertőzött étellel és vízzel való terjedést is. Még ha a legapróbb részletekbe menően is ügyel a higiéniára, a rotavírus akkor is megfertőzheti a gyermekét, mivel a hagyományos tisztítószerekkel szemben ellenálló (pl. klórtartalmú tisztítószerek). A vírus napokig életben maradhat a szennyezett felületeken, akár egy látogató családtag ruházatáról is a gyermeke közelébe kerülhet.

 

Az ajánlott módszer a tisztításra, ha rotavírussal fertőzött gyermek van a háztartásban: minden látható széklet eltávolítása a beszennyeződött felületről, majd magas alkoholtartalmú tisztítószerrel fertőtlenítés. Emberi kézre szintén alkoholtartalmú szerek alkalmazása javasolt, alapos kézmosás után.

Milyen betegséget okoz a rotavírus?

A rotavírus-fertőzés tünetei: vizes hasmenés (napi 10-20 széklet), hányás, láz, hasfájás, étvágytalanság.

 

A rotavírus-fertőzés gyakran enyhe lefolyású betegség, de a pár napos lappangási idő után a tünetek sokszor viharos gyorsasággal jelentkeznek, és akár 3-8 napig is eltarthatnak. Minél gyakoribb a hasmenés vagy hányás, annál nagyobb a folyadékveszteség. A kisgyermek láza magasra szökhet, és lázgörcs is kialakulhat. A betegség következtében ritkán felborul az elektrolit-háztartás is, idegrendszeri görcsök és keringés-összeomlás is bekövetkezhet. Súlyos kiszáradás esetén elkerülhetetlen a kórházi kezelés.

Melyek a kiszáradás jelei? A gyermek...

 • bágyadt, elesett, csöndes,
 • étvágytalan,
 • kevesebbet pisil a szokásosnál,
 • vizelete sötét,
 • szája száraz, nyelve lepedékes,
 • szomjas – ezt a kisbabák rendszerint sírással jelzik,
  vagy különösen mohón nyúlnak a folyadék után,
 • szeme karikás, beesett,
 • bőrének rugalmassága csökken, a bőr ráncolhatóvá válik,
 • súlya csökken

Csecsemők esetében érdemes a szülőnek végigsimítani a kisbaba fejét, hiszen a besüppedt nagykutacs szintén folyadékhiányra utalhat.

A kiszáradás tüneteinek észlelése esetén nem szabad várni, minél hamarabb orvoshoz kell vinni a gyermeket!

Hogyan lehet a rotavírus fertőzést kezelni?

A rotavírus-fertőzésnek oki kezelése nincs, csak tüneti terápia lehetséges.Ennek lényege és legfontosabb eleme az elveszített folyadék és ásványi anyag pótlása. Javasolt, hogy mindenképpen mérjük és írjuk le, hogy mennyi folyadékot adtunk a gyermekünknek.

 

A szájon keresztüli folyadékpótlásra a legalkalmasabb a gyógyszertárakban kapható úgynevezett orális rehidráló folyadék, amely tartalmazza a szervezet egyensúlyához szükséges ásványi anyagokat és sókat.

 

Óvakodjunk a magas cukortartalmú folyadékoktól és a szénsavas üdítőktől, mert cukortartalmuk révén tovább fokozhatják a hasmenést.

 

A hányás és a láz tovább súlyosbíthatja a folyadékveszteséget, és megnehezíti a folyadékpótlást. Hányás esetén kortyonként, néhány perc szünetet tartva próbáljuk meg pótolni a folyadékot.

 

Amennyiben a folyadékpótlás otthon nem oldható meg, vagy lényegesen nagyobb a hányással, hasmenéssel, láz miatt elveszített folyadékmenniység, mint a bevitel, akkor kórházi felvétel, infúziós kezelés megkezdése válhat szükségessé.

 

Hányáscsillapító gyógyszerek adása nem ajánlott, nincs tudományos bizonyíték az előnyös hatásukra gyermekekben (kivételek az ondansetron tartalmú szerek, amelyekről korlátozott mértékben, de rendelkezésre áll bizonyíték).

 

A láz csillapítására recept nélkül kapható láz- és fájdalomcsillapító gyógyszereket adhatunk az előírt adagolásnak megfelelő mennyiségben vagy az orvos utasítása alapján.

 

Mivel a vírus a széklettel ürül, ezért székletfogó, hasfogó gyógyszerek adása sem javasolt.

 

A szoptatást ne hagyjuk abba. Az anyatej segíti a bélflóra helyreállítását, tartalmaz anyai ellenanyagokat, gyorsan felszívódó ásványi anyagokat és cukrokat.

 

A KISBABÁKAT MÁR 6 HETES KORTÓL FÁJDALOMMENTESEN BE LEHET OLTANI A KÉT ADAGOS,SZÁJON ÁT ADHATÓ ROTARIX VÉDŐOLTÁSSAL, ÍGY MÁR 12 HETES KORRA VÉDELEM ALAKÍTHATÓ KI.

 

Hogyan lehet megelőzni a rotavírus fertőzést?

A higiénia fontos, de csak korlátozott védelmet nyújthat a rotavírus terjedése ellen. A rotavírus védőoltás azonban hatékonyan előzi meg a súlyos, kórházi kezelést igénylő eseteket. Európában, azokban az országokban, ahol a rotavírus oltást rutinszerűen adják, jelentős, 65-84%-os visszaesést mutattak ki a rotavírus miatti kórházi kezelésekben.

A korai védelem kulcsfontosságú a csecsemőknél, mert őket veszélyezteti leginkább a kiszáradás.

 

2 dózis

A védelem korai kialakítása kulcsfontosságú. A kisbabák már 6 hetes kortól olthatók a kétadagos védőoltással, így már 12 hetes korra védelem alakítható ki.


 

Szájon át adható

A vírus elleni védekezés a szájon át adandó védőoltással gyakorlatilag fájdalommentes


 

24 hetes korig

Fontos, hogy kisbabája még 24 hetes kora előtt megkapja mindkét adag rotavírus elleni oltást.


 
 

Kérdése van?

Tekintse meg a rotavírus-fertőzéssel és a védőoltással kapcsolatos
leggyakoribb kérdéseket és válaszokat

Bővebben