A védőoltásról

Mit kell tudnom a védőoltásról?

A Rotarix élő, legyengített emberi rotavírust tartalmazó vírus vakcina, amely védettséget ad gyermekének a rotavírus okozta gyomor- és bélhurut (hasmenés és hányás) ellen.

Kisbabáját már 6 hetes korától fájdalommentesen beoltathatja a szájon át adható, kétadagos vakcinával. A két adag beadása között legalább 4 hétnek kell eltelnie, így kisbabája már akár 12 hetes korára védett lehet a betegséggel szemben.

Sok édesanya azt gondolja, hogy a rotavírus elleni oltás beadatásával sokáig ráér, azonban a kisbaba korai védelme kulcsfontosságú. Feltétlenül figyeljen oda arra, hogy gyermeke még 24 hetes kora előtt megkapja mindkét adag rotavírus oltást.

Mint minden gyógyszer, így a Rotarix vakcina is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek:
  • gyakori (10 vakcina adagból kevesebb mint 1 esetben fordul elő):
    hasmenés, ingerlékenység,
  • nem gyakori (100 vakcina adagból kevesebb mint 1 esetben fordul elő):
    hasi fájdalom, puffadás, a bőr gyulladása,
  • nagyon ritka (10 000 vakcina adagból kevesebb mint 1 esetben fodul elő):
    urticaria, bélbetüremkedés.

A Rotarix koraszülötteknek azonos adagolási sémában adható, amennyiben a terhesség legalább 27 hétig tartott. A terhesség 28. hetében vagy azelőtt született csecsemőknél az oltás utáni 2-3 napban meghosszabbodhat a légvételek között eltelt idő.

A bélbetüremkedés minden rotavírus elleni védőoltás után előfordulhat nagyon ritka mellékhatásként. Amennyiben az oltást követően gyermekén a bélbetüremkedésre utaló tüneteket tapasztalja (súlyos vagy erős hasi fájdalom, tartós vagy ismétlődő hányás, véres széklet, haspuffadás és/vagy magas láz), kérjük forduljon kezelőorvosához!

Mikor nem adható a Rotarix védőoltás?

A Rotarix nem adható:

ha gyermekénél előzetesen allergiás reakció alakult ki rotavírus vakcinákra vagy ezen vakcina (a betegtájékoztató 6. pontjában felsorolt) egyéb összetevőjére. Az allergiás reakció jele lehet a viszkető bőrkiütés, a nehézlégzés, az arc és a nyelv duzzanata.

ha gyermekénél előfordult intuszszuszcepció (olyan bélelzáródás, amikor a bél egy része kesztyűujjszerűen betüremkedik egy másik bélszakaszba).

ha gyermeke olyan bélrendszeri fejlődési rendellenességgel született, ami a bél saját magába történő betüremkedéséhez (intuszszuszcepció) vezethet.

ha gyermekének olyan ritka, örökletes betegsége van, mely az immunrendszert érinti, és amit súlyos kombinált immunhiánynak (SCID) hívnak.

ha gyermekének magas lázzal járó súlyos fertőzése van. Lehet, hogy a vakcina beadásának időpontját el kell halasztani a gyógyulásig. Kisebbfajta fertőzés, mint megfázás, nem okoz problémát, de beszélje meg kezelőorvosával.

ha gyermekének hasmenése van vagy hány. Lehet, hogy a vakcina beadásának időpontját el kell halasztani a gyógyulásig

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Rotarix gyermekénél történő alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy a szakszemélyzettel, ha:

gyermeke gyakran érintkezik olyan személlyel (például ugyanabban a háztartásban él), akinek legyengült az immunrendszere, például rákos megbetegedésben szenved, vagy az immunrendszert esetlegesen gyengítő gyógyszereket szed.

gyermeke bármilyen emésztőrendszeri betegségben szenved.

gyermekének nem a megfelelő mértékben nő a testsúlya vagy a magassága.

gyermeke olyan betegségben szenved, vagy olyan gyógyszert szed, amely csökkenti a fertőzésekkel szembeni ellenállóképességét, vagy ha a gyermek édesanyja a terhesség ideje alatt bármilyen, az immunrendszert esetlegesen gyengítő gyógyszert szedett.

Ha gyermekénél a Rotarix beadását követően erős hasi fájdalmat, tartós hányást, véres székletet, haspuffadást és/vagy magas lázat tapasztal, azonnal lépjen kapcsolatba egy orvossal/egészségügyi szakemberrel (lásd a 4. „Lehetséges mellékhatások” pontot is a betegtájékoztatóban).

Mint minden esetben, alaposan mossa meg a kezét pelenkacsere után.

Hogyan kell a Rotarix vakcinát tárolni?

Ez a vakcina gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza ezt a vakcinát. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Hűtőszekrényben (2 °C – 8 °C) tárolandó.

Nem fagyasztható!

A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

Elkészítése után a szájfeltétben lévő vakcinát azonnal be kell adni. Amennyiben az elkészített vakcina nem kerül 24 órán belül felhasználásra, ki kell dobni.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


 

 

További információért forduljon képviseletünkhöz: GlaxoSmithKline Kft. 1124 Budapest, Csörsz u. 43. Telefon: +36-1 225-5300, fax: +36-1 225-5302 • www.gsk.hu

 

Amennyiben termékeink alkalmazása során „nemkívánatos eseményt” észlel, kérjük, 24 órán belül jelentse a Hungary.PH_Safety@gsk.com e-mail-címen vagy a +36-1 225-5300 telefonszámon!

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

Rotarix alkalmazási előírás itt tekinthető meg >>

 

2 dózis

A védelem korai kialakítása kulcsfontosságú. A kisbabák már 6 hetes kortól olthatók a kétadagos védőoltással, így már 12 hetes korra védelem alakítható ki.


Szájon át adható

A vírus elleni védekezés a szájon át adandó védőoltással gyakorlatilag fájdalommentes


24 hetes korig

Fontos, hogy kisbabája még 24 hetes kora előtt megkapja mindkét adag rotavírus elleni oltást.


A rotavírusról

A rotavírus fertőzés a heveny, súlyos hasmenés leggyakoribb oka fiatal gyermekekben világszerte. A betegség a legkisebbekre a legveszélyesebb, hiszen súlyos, akár kórházi kezelést igénylő kiszáradást okozhat

Bővebben