Gyakori kérdések

Dr. onozó beáta

A kérdések megválaszolásában közreműködött: 
Dr. Onozó Beáta, Klinikai immunológus, allergológus, gyermekgyógyász

 

 

 

A vakcináról

Milyen típusú oltóanyag a Rotarix vakcina?

A Rotarix élő, legyengített emberi rotavírust tartalmazó vírus vakcina, amely védettséget ad gyermekének, 6 hetes kortól, a rotavírus okozta gyomor- és bélhurut (hasmenés és hányás) ellen.

Vényköteles-e az oltóanyag?

Igen, a Rotarix védőoltást kizárólag orvos írhatja fel.

Mennyi idő alatt biztosít védelmet a rotavírus oltás?

Az oltási sort leghamarabb 6 hetes életkorban lehet elkezdeni. A két adag beadása között legalább 4 hétnek kell eltelnie, így kisbabája már akár 12 hetes korára védett lehet a betegséggel szemben[1].

 

[1]Clark, Andrew et al, 2019, Efficacy of live oral rotavirus vaccines by duration of follow-up: a meta-regression of randomised controlled trials. The Lancet Infectious Diseases, Volume 19, Issue 7, 717 - 727

Mi a különbség a két, Magyarországon elérhető rotavírus elleni oltóanyag között?

A két rotavírus elleni vakcina az összetételében és az adagolási rendjében is különbözik. A RotaTeq öt élő vírustörzset tartalmaz és az oltási sora 3 adagból áll. A Rotarix élő, legyengített emberi rotavírust tartalmazó vírus vakcina 2 adagos oltási sorral.

Mennyire hatásos a Rotarix vakcina?

A Rotarix védőoltás hatékonysága Európában, a bármilyen súlyosságú fertőzéssel szemben 87%, a kórházi kezelést igénylő fertőzéssel szemben 100%.

Mint minden vakcina, a Rotarix sem nyújt teljes védettséget mindenkinek, akit a rotavírus-fertőzés megelőzése érdekében immunizáltak.

Hogyan kell a vakcinát tárolni/szállítani?

Az oltóanyagot hűtőszekrényben, 2 °C – 8 °C-on kell tárolni és szállítani. Éppen ezért érdemes hűtőtáskát vinni magunkkal a patikába. A másik lehetőség az, hogy az orvoshoz menet hozzuk el a vakcinát a gyógyszertárból.

Nem fagyasztható! A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó, gyermekektől elzárva. A dobozon feltüntetett lejárati idő után nem lehet alkalmazni a vakcinát. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A Rotarix oltás beadásának javallatai, oltási sor

Hogyan kell beadni a rotavírus elleni védőoltást?

A vakcinát (1 ml, édes ízű folyadék) szájon át adják be. Ez a vakcina semmilyen körülmények között nem adható be injekcióban.

Ha gyermeke az első alkalommal Rotarix-ot kap, ajánlatos, hogy a második adagot is Rotarix-ból (és nem egy másik rotavírus vakcinából) kapja.

Mely életkorban kaphatja meg a gyermek az oltást leghamarabb?

Az oltási sort leghamarabb 6 hetes életkorban lehet elkezdeni.

Mennyi időnek kell legalább eltelnie a Rotarix vakcina két adagja között?

Gyermeke két adag vakcinát fog kapni, amelyek beadása között legalább 4 hétnek kell eltelnie. Az első adagot 6 hetes kortól lehet beadni.

Mennyi a maximális időtartam a Rotarix vakcina két adagjának beadása között?

A vakcina két adagjának beadása között legalább 4 hétnek kell eltelnie. Az első adagot 6 hetes kortól lehet beadni. 24 hetes korig mindkét vakcina adagot be kell adni, de előnyösebb, ha már 16 hetes kor előtt beadják.

Meddig kell befejezni a Rotarix vakcina oltási sorát?

A gyermek 24 hetes koráig mindkét vakcina adagot be kell adni, de előnyösebb, ha már 16 hetes kor előtt beadják.

Mennyi idővel az oltás előtt vagy után lehet ennie a gyermeknek?

Nincs semmiféle megkötés a gyermek étel- vagy italfogyasztását illetően, sem a vakcina beadása előtt, sem utána. Klinikai vizsgálatok tapasztalatai alapján a szoptatás nem csökkenti a Rotarix védőhatását a rotavírus okozta gyomor- és bélhuruttal szemben. Ezért a szoptatás folytatható a vakcinációs program alatt.

Mi a teendő, ha a gyermek kihányja az oltóanyag egy részét vagy egészét?

Ha a vakcinának csupán egy kis részét öklendezi vissza vagy köpi ki a csecsemő, nem szükséges pótló adagot adni. Ha az oltást követően 10 percen túl következik vissza egy nagyobb bukás vagy hányás, akkor sem szükséges pótadagot adni. Ha a gyermek közvetlenül a beadást követően a vakcina teljes egészét kihányja, akkor ugyanazon vakcináció alkalmával egy egyszeri pótló adag beadható. Túladagolástól nem kell félni. 

Annak a gyermeknek is érdemes megkapnia az oltást, akinek már volt rotavírus fertőzése?

Igen, megkaphatja az oltást. A korábban rotavírus fertőzésen átesett csecsemő nem rendelkezik megfelelő immunvédelemmel a vakcinában található rotavírus szerotípusokkal szemben, ezért mindenképpen javasolt számára az oltás.

Beadható-e más oltással együtt a rotavírus elleni védőoltás?

A Rotarix beadható egyidőben a szokásos előírt védőoltásokkal, mint diftéria, tetanusz, pertusszisz (szamárköhögés), b-típusú Haemophilus influenzae, szájon át adandó (orális) vagy inaktivált polio, hepatitisz B, valamint konjugált pneumococcus vagy C szerocsoportú konjugált meningococcus vakcinával.

Mi a teendő, ha a gyermek az oltást megelőző 4 hétben másik, élővírus tartalmú vakcinát kapott?

Ha a csecsemő az elmúlt 4 hétben élő kórokozót tartalmazó védőoltást kapott, a rotavírus vakcináció halasztása nem szükséges, ugyanis nem rontja az oltás hatásosságát a megelőző oltás.

Van bármilyen minimum időtartam amit a Rotarix vakcina és a BCG oltás, transzfúziós vagy immunglobulin készítmény beadása között kell várni?

Nem szükséges időintervallum tartása a rotavírus oltás és a BCG oltás között, mert a két vakcina eltérő módon alakítja ki az immunválaszt. Hasonlóan nem indokolt a rotavírus oltás halasztása vérkészítmény és immunglobulin készítmény alkalmazása során, mert a szájon át adott rotavírus oltás a béltraktusban alakítja ki az immunválaszt.

A Rotarix oltás beadásának ellenjavallatai, biztonságosság

Mikor nem adható a Rotarix vakcina?

A Rotarix nem adható:

- ha gyermekénél előzetesen allergiás reakció alakult ki rotavírus vakcinákra vagy ezen vakcina bármely egyéb, a betegtájékoztató 6. pontjában felsorolt összetevőjére. Az allergiás reakció jele lehet a viszkető bőrkiütés, a nehézlégzés, az arc és a nyelv duzzanata.

- ha gyermekénél előfordult intuszszuszcepció (olyan bélelzáródás, amikor a bél egy része kesztyűujjszerűen betüremkedik egy másik bélszakaszba).

- ha gyermeke olyan bélrendszeri fejlődési rendellenességgel született, ami a bél saját magába történő betüremkedéséhez (intuszszuszcepció) vezethet.

- ha gyermekének olyan ritka, örökletes betegsége van, mely az immunrendszert érinti, és amit súlyos kombinált immunhiánynak (SCID) hívnak.

- ha gyermekének magas lázzal járó súlyos fertőzése van. Lehet, hogy a vakcina beadásának időpontját el kell halasztani a gyógyulásig. Kisebbfajta fertőzés, mint megfázás, nem okoz problémát, de beszélje meg kezelőorvosával.

- ha gyermekének hasmenése van vagy hány. Lehet, hogy a vakcina beadásának időpontját el kell halasztani a gyógyulásig.

Melyek azok az esetek, ahol meg kell fontolni a Rotarix vakcina beadását?

A Rotarix gyermekénél történő alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy a szakszemélyzettel,ha:

- gyermeke gyakran érintkezik olyan személlyel (például ugyanabban a háztartásban él), akinek legyengült az immunrendszere, például rákos megbetegedésben szenved, vagy az immunrendszert esetlegesen gyengítő gyógyszereket szed.

- gyermeke bármilyen emésztőrendszeri betegségben szenved.

- gyermekének nem a megfelelő mértékben nő a testsúlya vagy a magassága.

- gyermeke olyan betegségben szenved, vagy olyan gyógyszert szed, amely csökkenti a fertőzésekkel szembeni ellenállóképességét, vagy ha a gyermek édesanyja a terhesség ideje alatt bármilyen, az immunrendszert esetlegesen gyengítő gyógyszert szedett.

Ha orvosa említette Önnek, hogy gyermeke bizonyos cukrokra túlérzékeny, beszéljen az orvossal mielőtt megkapja a vakcinát.

Ha gyermekénél a Rotarix beadását követően erős hasi fájdalmat, tartós hányást, véres székletet, haspuffadást és/vagy magas lázat tapasztal, azonnal lépjen kapcsolatba egy orvossal/egészségügyi szakemberrel.

Milyen mellékhatások fordulhatnak elő a Rotarix vakcina alkalmazásakor?

Mint minden gyógyszer, így ez a vakcina is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Ezzel a vakcinával az alábbi mellékhatások fordulhatnak elő:

Gyakori (10 vakcina adagból legfeljebb 1 esetben fordulhatnak elő):

- hasmenés

- ingerlékenység

Nem gyakori (100 vakcina adagból legfeljebb 1 esetben fordulhatnak elő):

- hasi fájdalom (lásd még alább, a nagyon ritka mellékhatás, a bélbetüremkedés tüneteit)

- puffadás

- a bőr gyulladása

A Rotarix forgalomba hozatala során jelentett mellékhatások:

- Nagyon ritka: csalánkiütés (urtikária).

- Nagyon ritka: bélbetüremkedés (a bél egy szakasza elzáródhat vagy megcsavarodhat). Ennek a jelei közé tartozhat az erős hasi fájdalom, a tartós hányás, a véres széklet, a puffadt has és/vagy a magas láz. Azonnal lépjen kapcsolatba egy orvossal/egészségügyi szakemberrel, ha gyermeke ezen tünetek valamelyikét tapasztalja.

- Vér a székletben.

- Sokkal a normális idő előtt született (a terhesség 28.-ik hetében vagy azelőtt született) csecsemőknél a vakcina beadását követő 2-3 napban meghosszabbodhat a légvételek között eltelt idő.

- Ha gyermeke olyan ritka, örökletes betegséggel született, mely az immunrendszert érinti, és amelyet súlyos kombinált immunhiánynak (SCID) hívnak, előfordulhat gyomor- vagy bélhurut (gasztroenteritisz) és a vakcinában lévő vírus a széklettel ürül. A gasztroenteritisz jelei lehetnek a hányinger, a hányás vagy a hasmenés.

Mi a teendő, ha mellékhatást észlelünk az oltás beadása után? Mikor célszerű orvoshoz fordulni?

Rotavírus elleni oltást követően ritkán fordulnak elő mellékhatások. Ezek általában enyhék, néhány napig tartanak és megszűnnek kezelés nélkül. Leggyakrabban enyhe hasmenés, lazább székletürítés, átmeneti nyugtalanság fordulhat elő. Hasfájás, puffadás ritkábban fordul elő. Ha a szülő véres székletet észlel, csillapíthatatlan görcsös hasi fájdalom jelentkezik, a csecsemő táplálhatatlanná válik, azonnal forduljanak orvoshoz. Ebben az esetben a bélbetüremkedést ki kell zárni, ez azonban szerencsére nagyon ritka (100.000 oltott csecsemő közül 1 esetben fordul elő).

Mi az intuszszuszcepció?

Az intuszszuszcepció olyan bélelzáródás, amikor a bél egy része kesztyűujjszerűen betüremkedik egy másik bélszakaszba.

Hogyan lehet felismerni a kezdődő intuszszuszcepciót (bélbetüremkedést)?

A bélbetüremkedés (a bél egy szakasza elzáródhat vagy megcsavarodhat) jelei közé tartozhat az erős hasi fájdalom, a tartós hányás, a véres széklet, a puffadt has és/vagy a magas láz. Azonnal lépjen kapcsolatba egy orvossal/egészségügyi szakemberrel, ha gyermeke ezen tünetek valamelyikét tapasztalja.

20. Megkaphatja-e az a gyermek az oltást, akinek a testvérénél bélbetüremkedést (intuszszuszcepciót) diagnosztizáltak?

Igen, megkaphatja a rotavírus elleni oltást az a gyermek, akinek a családjában előfordult bélbetüremkedés (Invagináció, intuszszuszcepció). A bélbetüremkedés családi halmozódása extrém ritka és hátterében genetikai betegségek állhatnak. (pl. Peutz-Jegers-szindróma)

Speciális esetek

Adható-e a Rotarix vakcina koraszülött gyermekeknek?

A Rotarix koraszülötteknek azonos adagolási sémában adható, amennyiben a terhesség legalább 27 hétig tartott. A beadási időpontok ugyanúgy a születés napjától számolandók, mint az érett újszülötteknél, azaz nem szükséges a koraszülöttség miatt késleltetni az oltás időpontját.

Adható a rotavírus elleni oltás köldök- vagy lágyéksérvben szenvedő gyermekeknek?

Igen, biztonsággal adható rotavírus elleni vakcináció lágyéksérv és köldöksérv esetén, illetve sérvműtét után is.

Enyhe hasmenés esetén beadható a Rotarix?

Enyhe hasmenés esetén biztonsággal beadható a Rotarix védőoltás, különösen azért, mert az oltás halasztása azt eredményezheti, hogy a gyermek kicsúszik abból az időszakból, amikor az oltás még beadható.

Viszont középsúlyos és súlyos akut gasztroenteritisz esetén meg kell várni, amíg a csecsemő teljesen meggyógyul és csak ezután oltható rotavírus elleni vakcinával.

Beadható a Rotarix nasogastricus szondán keresztül (orrüregen és a nyelőcsövön át a gyomorba levezetett szonda, amelyet többféle célra, pl. táplálásra használhatnak) ?

A Rotarix oltás beadható nazogasztrikus szondán keresztül is, közvetlenül a gyomorba juttatva az oltóanyagot.

Mi a teendő, ha a gyermeknek gyaníthatóan vagy bizonyítottan meggyengült az immunrendszere valamilyen alapbetegség vagy gyógyszeres kezelés miatt?

A rotavírus elleni vakcináció ellenjavallata a súlyos kombinált immunhiány, amely egy nagyon ritka, az immunrendszer gyengülésével járó veleszületett, örökletes megbetegedés. Ha a családban súlyos kombinált immunhiány korábban előfordult, akkor az élő, gyengített kórokozót tartalmazó oltások előtt a csecsemő szűrővizsgálata javasolt. Az immunrendszert érintő más megbetegedések, a családban előforduló autoimmun betegségek nem jelentenek ellenjavallatot rotavírus elleni vakcinációval szemben.

Megkaphatja az a gyermek a Rotarix vakcinát, akinek az édesanyja a terhesség alatt immunoszuppressszív kezelésben részesült?

A várandósság alatti kortikoszteroid kezelés, standard dózisú methotrexát kezelés esetén rotavírus elleni vakcinációt kaphat a csecsemő. Biológiai kezelés esetén egyénileg kell mérlegelni a várható biológiai készítmény expozícióját az újszülöttben (kezelés típusa, időtartama, méhlepényen való átjutás képessége). Biológiai készítmény gyanított expozíciója esetén a rotavírus elleni oltást az alkalmazási előiratban még engedett legkésőbbi időpontokban javasolt alkalmazni.  (Első oltás Rotarix esetén 15 hét 6 napos életkor, Rotateq esetén 12 hét)

Mi a teendő, ha az oltandó gyermekkel egy háztartásban élő egyik családtag immunszupprimált (pl. rák ellenes kezelésben részesül) vagy terhes?

A szájon át adott védőoltás bejut a csecsemő bélrendszerébe és oltást követően 14 napig ürítheti széklettel az élő, gyengített oltóvírust, amely egészséges immunrendszerűek számára teljesen veszélytelen. Ha valamelyik családtag immunrendszert gyengítő kezelést, kemoterápiát kap, vagy várandós, fel kell hívni a figyelmét az oltóvírus transzmissziójára. Minden pelenkázást követően gondos kézmosás, a higéniás szabályok betartása javasolt.

Az oltás utáni teendők

A Rotarix oltás után mehet közösségbe a gyermek?

Rotarix oltást követően mehet közösségbe a csecsemő. Az oltóvírus széklettel történő ürítése az oltást követően 14 napig lehetséges, ez azonban az ép immunrendszerűek számára veszélytelen. A pelenkázás kapcsán gondos kézmosás, és a higéniás szabályok betartása javasolt.

Milyen hosszú ideig fordulhat elő a vakcinavírus ürítése a székletben? Ez jár valamilyen következménnyel a gyermek környezetére nézve?

A vakcinavírus ürítése széklettel az oltást követően legalább 14 napig lehetséges, ez azonban az ép immunrendszerűek számára veszélytelen.

Milyen higiéniai intézkedések szükségesek pelenkázáskor, ha a gyermek Rotarix oltást kapott?

A Rotarix oltást követően pelenkázás kapcsán gondos kézmosás és a higiénés szabályok betartása javasolt.

Mire érdemes figyelni szülőként, ha a gyermek rotavírus elleni oltásban részesült?

Rotavírus elleni oltást követően a csecsemő székletének állaga, színe átmenetileg megváltozhat, enyhe hasmenés jelentkezhet. A csecsemő üríti az oltóvírust a széklettel, ezért pelenkázás során az alapvető higéniás szabályok betartása,  gondos kézmosás javasolt. Véres széklet, haspuffadás, csillapíthatatlan görcsös hasi fájdalom esetén orvoshoz kell fordulni.

Felhasznált irodalom:

- Rotarix alkalmazási előirat és betegtájékoztató, https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/rotarix-epar-product-information_hu.pdf

- Clark, Andrew et al, 2019, Efficacy of live oral rotavirus vaccines by duration of follow-up: a meta-regression of randomised controlled trials. The Lancet Infectious Diseases, Volume 19, Issue 7, 717 – 727

- Quick answers to frequent rotavirus vaccine questions, The Immunization Advisory Centre, https://www.immune.org.nz/sites/default/files/resources/Written%20Resources/AdministrationRVQA20170807V01Final.pdf utolsó hozzáférés: 2019. október 4.

Monster

Rota teszt! Helyesen tudja?

Rövid kérdéssorunk kitöltésével Ön is gyorsan tesztelheti
a rota vírussal kapcsolatos ismereteit.

Kvíz indítása